Wat is CSA?
Community Supported Agriculture, kortweg CSA, staat voor landbouw die gedragen wordt door een gemeenschap. Door de gemeenschappelijke betrokkenheid bij het landbouwproces te bevorderen, willen wij duurzame en ecologische landbouw bij kleine, lokale boeren stimuleren door het risico te spreiden.
Als deelnemer neem je echt verantwoordelijkheden op:
-
Je kiest voor ecologische landbouw. Landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.
-
Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten, maar draagt financieel bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten.
Wat is dan het CSA-Netwerk?
Het CSA-netwerk is een netwerk van boerderijen dat de rechtstreekse verkoop van landbouwproducten van boer naar klant wil stimuleren en potentiële klanten wil sensibiliseren over het voedsel dat ze eten en kopen.
Ons doel is om:
-
informatie uit te wisselen tussen onze boeren
-
het CSA-concept verder uit te bouwen en te consolideren
-
informatie te verstrekken/meedelen aan boeren en klanten
-
het CSA-concept bekender te maken in Vlaanderen
-
een forum te zijn voor activiteiten van CSA in Vlaanderen
-
ondersteuning te bieden aan boeren of klanten die willen deelnemen en zelf een CSA-boerderij opstarten
Wij willen deze doelen verwezenlijken door activiteiten te plannen, informatie te verzamelen en te verspreiden via sociale media en brochures.
Op dit moment bestaat het netwerk uit 36 boerderijen. Benieuwd hoe we hier terechtgekomen zijn? Kijk dan gauw naar onze tijdslijn voor meer info!
Maar wat heb ik daar nu aan?
In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf.
Het CSA-bedrijf creërt ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, boerderijfeesten en meewerkdagen. Het werkt zo actief aan lokale gemeenschapsvorming.
Er zijn verschillende concepten:
-
Zelfoogst: De deelnemers oogsten zélf op het veld hun groenten en/of fruit. Verser kan echt niet. Het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit en eet met de seizoenen mee.
-
Pakketten: De boer oogst de groenten en zet pakketten klaar op de boerderij of in een afhaalpunt. Dit concept is ook mogelijk voor zuivel, eieren en vlees.